Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

΄Ενας ακόμη μεγάλος...ξεχασμένος

Ομιλία Άρη Πουλιανού στη Θεσσαλονίκη



Τεράστια επιτυχία σημείωσε η πρώτη εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ενδοχώρα» στη Θεσσαλονίκη στον νέο του πολυχώρο «Δεσμοί Ελλήνων» το Σάββατο 14 Μαΐου με καλεσμένο τον καθηγητή Ανθρωπολογίας Άρη Πουλιανό.

Ο διεθνούς φήμης και καταξίωσης επιστήμονας μίλησε για πρώτη φορά δημοσίως μετά τον εκδιωγμό του από το σπήλαιο των Πετραλώνων Χαλκιδικής, όπου για δεκαετίες επιτελούσε ένα σημαντικότατο επιστημονικό έργο με διεθνή εμβέλεια, αφού στην κυριολεξία ανέτρεψε όλα τα ιστορικά δεδομένα και θεωρίες για την καταγωγή του ανθρωπίνου γένους. Ένα τέτοιο έργο, όπως ήταν φυσικό, δημιούργησε πολλούς ορκισμένους εχθρούς του, τόσο στον επιστημονικό, όσο και στον ευρύτερο πολιτικό χώρο. Μικροφιλοδοξίες και σκοπιμότητες κυριάρχησαν, με αποτέλεσμα τον τελικό εκδιωγμό του κ. Πουλιανού από τον κατ’ εξοχήν χώρο έρευνας και δημιουργίας του.
Η ανάδειξη της παγκοσμίου σπουδαιότητας του σπηλαίου των Πετραλώνων και του Αρχανθρώπου που είχε βρει καταφύγιο εκεί, αποτελούν σίγουρα επίτευγμα του Άρη Πουλιανού. Όπως συνηθίζεται, δυστυχώς, όμως στη χώρα μας, τελικά όλα αυτά ανταμείβονται με αχαριστία, μικροψυχία και αγνωμοσύνη.





Δεν υπάρχουν σχόλια: