Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

ΕΛΛΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ ..


Θετικά μόνον βλέπω...

Υπό ΑΠ.ΒΡΑΧΙΟΛΙΔΗ

Θετική πρέπει να θεωρείται η κίνηση του Γ. Παπανδρέου προς σύσφιγξη των σχέσεων Ελλάδας -Ισραήλ. Οι βραχνές αντιδράσεις των εγχρώμων ...προδευτικών κομματιδίων ( Κ.Κ.Ε-ΣΥΡΙΖΑ) είναι εκτός χρόνου και πραγματικότητας..

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ του πρωθυπουργού του Ισραήλ είναι πολυδιάστατος σε ωφελήματα και για τις δυό πλευρές. Σημειώνεται ότι μέσα στα 60 χρόνια της ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ είναι η πρώτη φορά που γίνονται τέτοιες υψηλού επιπέδου επισκέψεις των ηγετών των δύο χωρών.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάς μαζί με την Κίνα μέχρι το 1989 ήσαν οι μόνες χώρες που δεν αναγνώριζαν επίσημα την ύπαρξη του κράτους αυτού. Η πρεσβεία του στην Αθήνα ..ήταν απλά διπλωματική αντιπροσωπεία και μόνον όταν έγινε πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης, η Ελλάς αναγνώρισε τη χώρα αυτή και επίσημα.

ΓΝΩΡΙΖΩ, το κατά δύναμη, τη χώρα αυτή, μια και ήμουν ο πρώτος και ο μόνος ΄Ελληνας δημοσιογράφος που προσκλήθηκε επίσημα από την Κυβέρνηση της Γκόλντα Μεγίρ και με σειρά 12 (ολοσέλιδα, καθημερινά ) ρεπορτάζ αποτύπωσα στη εφημερίδα ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ (1969) ενδιαφέρουσες πτυχές του λαού αυτού που έκανε στα 1948 κατάληψη των Παλαιστινιακών εδαφών-γιατί κράτος Ισραήλ ουδέποτε υπήρξε στην ιστορία- κι έτσι εδραιώθηκε με όλα τα έως σήμερα σε όλους γνωστά καμώματά του, εν πολλοίς άγρια.

Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία και αφορά κυρίως στη ψυχοσύνθεση ενός λαού για επιβίωση ... έστω και σε βάρος άλλων...

και δεν έχει να κάνει αυτό με τις διακρατικές σχέσεις, οι οποίες διέπονται από άλλες πυξίδες, κάθε άλλο παρά συναισθηματικές.

**Οι Ισραηλινοί, ως λαός συμπαθούν ανυπόκριτα, βαθύτατα τους ΄Ελληνες. ΘΕΩΡΟΥΝ εαυτούς και ΄Ελληνες ως περιούσιους λαούς!Το λένε ανοιχτά:Οι ισχυρότερες φυλές στον κόσμο είμαστε εμείς κι εσείς.”

**Λατρεύουν την ελληνική μουσική και η βελόνα των ραδιοφώνων τους είναι μόνιμα κολλημένη σε Ελληνικούς ραδιοσταθμούς που ακούγονται ...καμπάνα.

Αντίθετα, στην Ελλάδα, με την παραδοσιακή φιλοαραβική πολιτική (υπήρξα υπέρμαχος κι εγώ, αλλά δεν είδα εις τι ειδικά ωφεληθήκαμε ιδιαιτέρως με την προτίμηση αυτή .)Οι ΄Ελληνες δεν δείχνουν να πολυσυμπαθούν τους Εβραίους του Ισραήλ.. Οι δε φημολογίες ότι θέλουν να χάψουν ...την Κρήτη, θέλουν για πρωτεύουσά τους τη Θεσσαλονίκη κ.λ.π. Αυγουστιάτικα όνειρα, έχουν διαμορφώσει ένα κλίμα εδώ βαρύ για το Ισραήλ...

Σ΄αυτό βέβαια βοηθάει και ο “τσαμπουκάς” του Ισραήλ που είναι θιασώτης του Μωσαϊκού Νόμου, οδόντα αντί οδόντος, με τις γνωστές βιαιότητες σε βάρος των Παλαιστινίων κυρίως.

Μην ξεχνάμε όμως ότι η Πανσπερμία (από κάθε γωνιά του κόσμου) των Εβραίων που έστησαν αυτό το κράτος) εξελίχθηκαν κατά την πορεία σε μιλιταριστικό κράτος. ΄Ισως το πιο μιλιταριστικό κράτος στον κόσμο. Ακόμη και παιδιά 16-17 ετών.. εκτελούν στρατιωτικές αποστολές..έχουν συγκεκριμένο ρόλο, και είναι δε τόσο φανατισμένα με την πατρίδα τους, ωστε τα αποκαλούν “κάκτους” ..Δηλαδή εξωτερικά έχουν αγκάθια και σκληράδα, αλλά εσωτερικά είναι γλυκά...παιδιά.

Τέλος πάντων το Ισραήλ είναι μια πρόκληση, πολύτροπη.Σήμερα αποτελεί Μεγάλη δύναμη στη Μ.Ανατολή κι όχι μόνον. Η απόφαση του Γ. Παπανδρέου να επεκτείνει τη συνεργασία μαζί τους είναι πράξη ρεαλιστική. Εξάλλου η διεύρυνση των σχέσεων ανάμεσα στα έθνη, πάντοτε περιβάλλεται με εύλογη αισιοδοξία κι ελπίδες. ΄Ιδομεν. Ο χρόνος να θα το δείξει.

ΑΠ.ΒΡΑΧΙΟΛΙΔΗΣ *

Α, ναι ξέχασα να πω πως δημοσιογραφικά ίσως ήμουν ο μόνος που πίεζα τις εκάστοτε κυβερνήσεις να τολμήσουν να αναγνωρίσουν το Ισραήλ.. όπως άλλωστε και ο μόνος που άνοιξε το δρόμο των σχέσεων με την Αλβανία...Και για να μην απορεί κανείς με τις πρωτιές αυτές, θυμίζω πως εκείνη την εποχή (1969),διηύθυνα την εφημερίδα ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ενώ ταυτόχρονα διατηρούσα στήλες σε ημερήσιες με διπλωματικό περιεχόμενο... άρα κάτι ...καταλαβαίνω... ίσως κάτι παρά πάνω, αφού ακόμη και σήμερα στην Ελλάδα το ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ είναι σχεδόν ανύπαρκτο.



**Δείτε επίσης...τις φωτοτυπίες (από το αρχείο μου) όπου προαναγγέλεται από την εφημερίδα που εργαζόμουν τότε, η αποστολή μου στο Ισραήλ.. και η συνέντευξή μου με τον Μωσέ Νταγιάν, που χαρακτηρίζει η εφημερίδα “εντυπωσιακή διεθνής ..επιτυχία...”

**Ως τσόντα-ΤΗς ΦΩΤΟΤΥΠΙΑΣ, θα δείτε κι άλλες προαγγελίες, όπως το βιβλίο που έγραψα για τους γάμους Ωνάση-Τζάκυ, ΤΖΑΚΥ Η ΝΥΦΗ ΜΑΣ, κι ένα άλλο επίσης σημαντικό, την ΕΡΕΥΝΑ με τον Τίτλο ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΕΙΣ ..ΕΝΗΛΙΚΩΝ ... που τελικά γκρέμισε έναν αναχρονιστικό Νόμο!...Μετά από τόσα -40- χρόνια τώρα, τα βλέπω κι εγώ...
ΥΠΟΘΕΤΩ-δεν ξέρω- με ένα ΚΛΙΚ θα μεγαλώσουν οι φωτοτυπίες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: