Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

ΜΙΚΡΟΊ ΜΑΘΗΤΈΣ ΓΊΝΟΝΤΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΈΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΉΡΙΑ ΤΟΥ «ΔΗΜΌΚΡΙΤΟΥ»

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού πειραματίζονται με τη Χημεία συμμετέχοντας στο «Kids’ Lab» της BASF, ένα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα, το οποίο «τρέχει» στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», που οργανώνει αντίστοιχα εργαστήρια Βιολογίας.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Εκπαίδευση
Λευκές μπλούζες, προστατευτικά γυαλιά, δοκιμαστικοί σωλήνες. Ολα σε μέγεθος… small. Οι νεαροί «επιστήμονες», μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, ρίχνουν σταγόνες από ένα μπλε διάλυμα, που περιέχει άμυλο και ιώδιο, σε φυσικούς και τεχνητούς χυμούς πορτοκαλιού και λεμονιού. «Οσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, τόσο λιγότερο διάλυμα θα προσθέσουμε για να αποχρωματιστεί», εξηγεί ένα μέλος της ομάδας. Εξυπακούεται πως τα αποτελέσματα δικαιώνουν τις μαμάδες: «Είχε δίκιο που μου έλεγε να πίνω φυσικό χυμό!» αναφωνεί ένα κορίτσι. «Τελικά, οι έτοιμοι χυμοί δεν είναι τόσο υγιεινοί», αποφαίνεται ένας συμμαθητής της.

ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ



Τα κάστανα είναι ένας από τους χαρακτηριστικούς καρπούς του χειμώνα. Η καστανιά λέγεται και "αρτόδενδρο". Το αρτόδενδρο είναι δέντρο τροπικό και κατάγεται από την Ωκεανία και οι "ρίζες" του είναι βαθιά στην αρχαιότητα, όπως αποδεικνύεται από διάφορα ευρήματα της εποχής του Χαλκού. Τα κάστανα αποτελούν ένα σημαντικό τρόφιμο για πολλές κουλτούρες και ιδιαίτερα γι’ αυτές της Κίνας, της Κορέας, της Ιαπωνίας, της Βόρειας Αμερικής και της Μεσογείου και καλλιεργούνται για περισσότερα από 6.000 χρόνια στην Κίνα και 3.000 χρόνια στην Ευρώπη.
Οι καστανιές πρέπει να βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από 250 μέτρα και δεν ευδοκιμούν σε χαμηλότερα υψόμετρα. Το δέντρο ανθίζει κατά την άνοιξη και τα κάστανα ωριμάζουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου, ανάλογα με τις συνθήκες και την ποικιλία. Κάθε δέντρο μπορεί να δώσει από 30-50 κιλά κάστανα. Το μέγιστο της απόδοσης θεωρείται το 50ο-60ο έτος της ηλικίας του. Οι καρποί των κάστανων βρίσκονται μέσα σε ένα ξυλώδες περίβλημα που έχει αγκάθια εξωτερικά και ανοίγει, όταν οι καρποί ωριμάσουν. Ανάλογα με το είδος, μέσα στο περίβλημα υπάρχουν 2-3 καρποί και σε άλλα είδη μόνο ένας. Το μέγεθος του κάστανου έχει να κάνει με την υγρασία, την ποικιλία και τη σύσταση του εδάφους. .....................

Δεν υπάρχουν σχόλια: