Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ
ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΗΠΕΙΡΟ!

Γυναίκες στη Μαύρη Αφρική, δρούν και εργάζονται ως δημοσιογράφοι.. Ονειρεύονται και αγωνίζονται για έναν καλύτεροκόσμο όπως και οι συνάδελφοί τους στη Δύση. Επειδή ελάχιστα γνωρίζουμες για τη δημοσιογραφία -και την ψυχή της στη Αφρική, σας δίνουμε δύο χαρακτηριστικές πινιελές για δύο δημοσιογραφινές.. Παρά τις ιδιοφορφίες των αντιξοοτήτων στην Αφρική, βλέπει κανείς ότι κι εκεί η δημοσιογραφία έχει τα ίδια ομοιότυπα με τα δικά μας...   

Η κ.Δόξα Mushinge, ανεξάρτητος δημοσιογράφος | Ζάμπια

 
 Πως ...μπήκε στη δημοσιογραφία..

Glory Mushinge, Freelance Journalist | ZambiaΕίμαιδημοσιογράφος για πολλά χρόνια. Περισσότερο από επτά χρόνια. Έγινα δημοσιογράφος γιατί μου αρέσει να διηγούμαι  ιστορίες και να συνειφέρω   στην αντιμετώπιση ζητημάτων της κοινωνίας. Το πιο σημαντικό, είναι  μου αρέσει να στέκομαι δίπλα σε   άτομα ... ανήμπορα εκείνους που δεν μπορούν  να υπερασπιστούν τον  εαυτό τους ... παρέχοντας τους μια φωνή  μέσα από τα γραπτά μου με έναν τρόπο που να διεγείρει τα μυαλά των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων και  εκείνων της εξουσίας αρχή και των κέντρων λήψης αποφάσεων. Ως εκ τούτου, η δημοσιογραφία υπήρξε για μένα ένα κανάλι  απ΄όπου θα μπορούσα να είμαι χρήσιμη..

Πότε, πώς και γιατί μπλέχτηκες στη δημοσιογραφία;


Ως ένα νεαρό κορίτσι, ανακάλυψα κάτι στον εαυτό μου που με έκανε να νομίζω ότι ήθελε να εργαστεί στη ραδιοτηλεόραση. και διότι μισούσα την ιδέα να πηγαίνω για ύπνο νωρίς. Αυτό είναι επειδή είμαι πιο δραστήρια κατά τη διάρκεια της ν’υχτας .Δεν είμαι από κείνες που να πηγαίνουνε στο γραφείο πρωϊ! Και όταν είδα newscasters να εργάζονται έως αργά, νόμσζα ότι αυτό ήταν το είδος της δουλειάς που ήθελα. Έτσι όταν ήρθε η ώρα για μένα να ακολουθήσω σταδιοδρομία, η μαμά μου με βοήθησε να μπώ σε μια Σχολή δημοσιογραφίας απ΄ όπου και ξεκίνησαν όλα με μένα…

Πώς ορίζετε τη δημοσιογραφία και πώς νομίζετε ότι προβάλλεται στη χώρα σας;

Είναι η τέχνη του επαγγελματικά συλλογής, συσκευασίας και διάδοσης των πληροφοριών μέσω διαφόρων καναλιών ειδήσεων, όπως εφημερίδες, τηλεόραση και ραδιόφωνο μεταξύ άλλων…

Εξαρτάται από την ατομική αντίληψη. Θα έλεγα, όμως, ότι το ευρύ κοινό γνωρίζει ότι η δημοσιογραφία είναι φορέας, εργασία δημιουργίας των ειδήσεων και τη διάθεση τους στο ευρύ κοινό… προ κατανάλωση.

Η ιδιότητά σας ως γυναίκα -δημοσιογράφος, πόσο έχει επηρεάσει το “φύλο” καριέρα σου;

Απλώς δεν πιστεύω σε περιορισμούς μεταξύ γυναικών και ανδρών. Οι επιδόσεις στη δημοσιογραφία είναι κανονικές και το φύλο δεν ήταν ποτέ εμπόδιο για μένα στην εκτέλεση των καθηκόντων μου. Αλλά ξέρω περιπτώσεις, όπου γυναίκες συνάδελφοι έχουν μερικές φορές προβλήματα εξαιτίας του φύλου τους, κυρίως σε δημοσιογραφικές αποστολές, όπου ο άνδρας , θεωρητικά, τα βγάζει καλύτερα… σε πέρας. Μύθος μεν , αλλά κάποιες γυναίκες δημοσιογράφοι, το υφίστανται.

Πώς το Διαδίκτυο επηρεάζει τη δημοσιογραφία στη χώρα σας;

Οι δημοσιογράφοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να δικτυωθούν εύκολα με επαγγελματίες άλλων χωρών και να ανταλλάξουν ιδέες σχετικά με θέματα που ενδιαφέρουν, Το αποτέλεσμα είναι να επεκτείνουν τους ορίζοντές τους και την αύξηση των εισοδημάτων τους.

Από την άλλη πλευρά, σε ορισμένες απομακρυσμένες περιοχές όπου η σύνδεση στο Internet δεν είναι τόσο καλή, ορισμένοι δημοσιογράφοι αγωνίζονται να στείλουν τα άρθρα τους στα κεντρικά γραφεία για δημοσίευση, λόγω της αργής επικοινωνίας ή διακοπής του δικτύου . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται ως μη παραγωγικοί, όπως οι συνάδελφοί τους στην πόλη, τα άρθρα των οποίων δημοσιοποιούνται ευκολότερα. Αυτό αντικατοπτρίζει το ψηφιακό χάσμα που υφίσταται στη χώρα.

Τι βλέπετε στο μέλλον για τις γυναίκες που εργάζονται σε διεθνή και παγκόσμια επικοινωνία;

Η διαδικτύωση έχει γίνει ευκολότερη μέσω των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας, και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των γυναικών στη χώρα μου σχετικά με τις δυνατότητες όπως η παιδεία και άλλα προγράμματα ικανοτήτων είναι προσιτές, οι οποίες βοηθούν τις γυναίκες να βελτιώσουν τη σταδιοδρομία και τη ζωή τους. Γι 'αυτό και θα δείτε περισσότερες γυναίκες να έχουν την εξουσία και να κατέχουν σημαντικά πόστα επιρροής.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ: http://www.press-bank.gr/ ( κεντρική σελίδα ή στην ενότητα: pressmen)

Η κ. Esther Nakkazi, από την ΟΥΓΚΑΝΤΑ.

Esther Nakkazi είναι ρεπόρτερ  από την Ν.Αφρική. Σε αυτή τη συνέντευξη, Nakkazi μιλά για την εμπειρία της ως γυναίκα δημοσιογράφος στην Αφρική και πώς βλέπει η ίδια τη δημοσιογραφία στη χώρα της. Εξηγεί πώς το Διαδίκτυο έχει αυξήσει το αναγνωστικό κοινό στην Ουγκάντα, αλλά και μιλά για μερικές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ως γυναίκα δημοσιογράφο. Διαβάστε την Esther Nakkazi
Αυτή η συνέντευξη είναι μέρος του «επιτυχημένων γυναικών στην on-line Δημοσιογραφία"- σειρά συνεντεύξεων και διεξήχθη από φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Iowa.
Πώς ορίζετε τη δημοσιογραφία και πώς νομίζετε ότι προβάλλεται στη χώρα σας;

Ορίζω τη δημοσιογραφία ως επάγγελμα που περιλαμβάνει την εκπαίδευση, την ενημέρωση και την ψυχαγωγία των μαζών. Δυστυχώς, η δημοσιογραφία στη χώρα μου δεν είναι τόσο πολύ ακόμη αναπτυγμένη , δεν την παίρνουν σοβαρά υπόψη, επειδή υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που δεν διαβάζουν δεν πάνε στο σχολείο, Ως εκ τούτου, υπάρχουν πολλοί μη-εκπαιδευμένοι άνθρωποι σε αυτό το επάγγελμα,τη δημοσιογραφία.

Ως γυναίκα δημοσιογράφος, πόσο έχει επηρεάσει το φύλο σας την καριέρα σου;

Δεν μπορώ πραγματικά να πω πως το φύλο μου έχει επηρεάσει την καριέρα μου. Πρώτα απ 'όλα, γιατί συνήθως οι γυναίκες δημοσιογράφοι δεν καλύπτουν θέματα εγκλήματος, πολέμου και συγκρούσεων. Είμαι δημοσιογράφος ερευνητής αν και ξεκίνησα ως μια γενική ρεπόρτερ ..έχω γράψει για τα πάντα και στη συνέχεια επικεντρώθηκα στο οικονομικό ρεπορτάζ και στη συνέχεια , τώρα σε θέματα επιστήμης. (Θέλω να επεκταθώ σε αυτό περισσότερο)

Πώς το Διαδίκτυο επηρεάζει τη δημοσιογραφία στη χώρα σας;

Το Διαδίκτυο επηρεάζει θετικά τη δημοσιογραφία στην Ουγκάντα. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν μπορούν να αντέχουν οικονομικά να αγοράσουν εφημερίδες, αλλά μπορεί να πάνε στο Ίντερνετ -καφέ και να διαβάσουν στο Ιντερνετ τα πάντα . Γι 'αυτό υπάρχει αύξηση του αναγνωστικού κοινού στη χώρα μου.
Δεύτερον, όλο και περισσότεροι δημοσιογράφοι ασχολούνται με το διαδίκτυο και σε εμπόρικό μάλιστα επίπεδο ,

Τρίτον, υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός “δημοσιογράφων πολιτών”- ερασιτέχνες- που βγήκαν στην επιφάνεια με μπλογκς κυρίως μετά την πτώση του δικτάτορα Μομπάσα , που ήταν ένα σημαντικό εμπόδιο για την χρήση του Διαδικτύου. Κι αυτοί παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην κυκλοφορία των πληροφοριών…

Τι βλέπετε στο μέλλον για τις γυναίκες που εργάζονται σε διεθνή και παγκόσμια  στα Μ.Μ.;

Μετά το κίνημα των γυναικών που προωθούνται σε θετικές δράσεις, νομίζω ότι οι γυναίκες που εργάζονται σε οποιοδήποτε τομέα είναι καλές και έχουν λαμπρό μέλλον μπροστά τους. Διότι όλο και περισσότερο καθίσταται φανερή η ουσιαστική και ισότιμη δυναμική των γυναικών σε όλους τους τομείς … έχοντας να διαδραματίσει πολλούς ρόλους.”

ΣΥΝΕΧΕΙΑ: http://www.press-bank.gr/ ( κεντρική σελίδα ή στην ενότητα: pressmen)

ΠΗΓΗ: http://www.ourblook.com/?gclid=CPnjyqai3KYCFQsTfAoduGe46A   

Δεν υπάρχουν σχόλια: